Titel

Cloud computing: wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?

Category
Cloud
Aangemaakt op
Geschreven door
admin
tablet

Een waaier van computerdiensten in de cloud die je afneemt bij een derde partij die deze service voor jou en vele anderen host: dat is cloud computing in een notendop.

Maar waar komt het vandaan, en hoe kan je er als organisatie je voordeel mee doen? We geven je hier even de basics mee.

 

Cloud computing: wat en hoe

De term ‘cloud computing’ valt dezer dagen te pas en te onpas, maar nieuw is hij allerminst: het concept erachter dateert al uit de jaren 1960. Toen kon je bij gespecialiseerde bedrijven tijd kopen om op hun mainframe te werken - de voorloper van de server, zeg maar. Zo hoefde je zelf niet te investeren in dure infrastructuur of in mensen om deze te beheren, je huurde hem voor de momenten dat je hem nodig had. Met de opkomst van de pc raakte dat gebruik uit de mode: computers waren immers goedkoper en krachtig genoeg om ingewikkelde taken uit te voeren en bestanden op te slaan. Later kwamen daar nog dataservers bij: bedrijven kochten gewoon een eigen server om hun gegevens op te slaan.

Vandaag is het huren helemaal terug. De nood om veel gespecialiseerde hardware in huis te hebben, is zelfs helemaal weggevallen. Met een minimum aan toestellen kan je werkelijk alles doen wat in een modern bedrijf nodig is: telefoneren, videobellen, chatten, e-mailen, teksten schrijven, samen aan presentaties werken, bestanden veilig opslaan en ga zo maar een uurtje door. Je hebt alleen een computer of smartphone nodig - en een vlotte internetverbinding natuurlijk. Via je browser log je aan bij een derde partij die een of andere dienst aanbiedt: e-mail, een tekstverwerker, een CRM, een database of een platform dat je professionele leven makkelijker maakt. De diensten van die hosts zitten dus in de cloud: de programma’s draaien op fysieke servers, en ook de bestanden worden daarop opgeslagen, maar de servers staan niet in jullie serverlokaal. Jij kunt ze zien noch aanraken, ze zweven voor jou als het ware hoog in de wolken - vandaar die term ‘in de cloud’.

Bijvoorbeeld: in plaats van Microsoft Word te draaien op je laptop en je teksten te bewaren op je eigen harde schijf (of op de kantoorserver) werk je via een browser rechtstreeks in de online versie van Word, via Office 365. Je documenten worden dan bewaard in je persoonlijke OneDrive-folder. Of je werkt via Google Docs: zelfde systeem, zelfde voordelen.

De voordelen van cloud computing

Cloud computing heeft inderdaad heel wat voordelen. Maar het belangrijkste is toch dit: je kunt meer focussen op wat er voor jou echt toe doet – je klanten. Je hoeft niet wakker te liggen van IT-logistiek, zeg maar: je moet er niet voortdurend eigenhandig voor zorgen dat iedereen in je organisatie vlot en veilig kan werken, want je besteedt dat gewoon uit. Dat geeft je de nodige tijd en ruimte om met je kerntaken in de weer te zijn.

Nog zo’n geweldig voordeel: de kostprijs. In plaats van te investeren in dure servers en infrastructuur, of in softwaretoepassingen die je op je computer draait, huur je die toepassingen. Je werknemers werken er vervolgens mee via het internet. Je hoeft dus ook geen onderhoudscontract te kopen, of te betalen voor updates - je werkt sowieso altijd met de laatste versie. Veel clouddiensten werken trouwens met het ‘alleen betalen wat je verbruikt’-principe. Geen duur abonnement voor een dienst die je maar sporadisch gebruikt, dus. Een bedrijf dat e-mail of data-opslag aanbiedt, is waarschijnlijk ook gespecialiseerd in de materie: je bent dan ook goedkoper af dan wanneer je je eigen specialisten in huis haalt. En je mag op beide oren slapen: de diensten van die derde partij zullen gegarandeerd veilig en efficiënt zijn.

Over security gesproken: is het inderdaad wel veilig om je bestanden en je soms gevoelige data bij een derde partij onder te brengen? Als hackers - en ze worden alsmaar driester en professioneler - kunnen inbreken in jouw IT-infrastructuur, waarom zou het hen dan niet lukken om de beveiliging van een host te verschalken? Een goed punt, maar weet dan dat veiligheid dé prioriteit is voor elke host: anders dan het  IT-departement in een doorsnee organisatie hoeven zij hun tijd niet te verdelen tussen een dozijn andere problemen. Om maar te zeggen: ze hebben het in de hand. En daarbij: je medewerkers zijn zelf de zwakste schakel in je beveiliging, het loont dus om ze goed te sensibiliseren.

Jezelf beschermen tegen cybercrime? Dat doe je met deze tips.
Benieuwd hoe Dstny jouw organisatie veiliger maakt? Lees hier meer over de next-generation firewall van Palo Alto

 

Een ander voordeel is de vlotte schaalbaarheid. Als je bedrijf uitbreidt, kan je makkelijker gebruikers toevoegen; als je inkrimpt, kan je abonnement op deze of gene dienst zonder te veel rompslomp mee krimpen. Je kan online softwaretoepassingen ook gerust een tijdje uitproberen zonder dat je dure licenties koopt: zo weet je of ze iets voor jou zijn of niet.

Door toepassingen in de cloud te gebruiken, kunnen je medewerkers ook beter samenwerken. Ze hoeven niet fysiek in dezelfde ruimte te zitten om vlotjes te brainstormen of aan een presentatie te werken: dankzij cloudcommunicatie kunnen ze videobellen, chatten en bestanden versturen alsof het niks is. En die cloudcommunicatie op maat maakt niet alleen hun leven makkelijker, ook je klanten zullen er wel bij varen, want je bent altijd bereikbaar voor ze.

Lees hier alles over cloudcommunicatie

Hoe cloudcommunicatie je dienstverlening een boost geeft? Ontdek het hier

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.