Titel

SD-WAN optimaliseert dataverkeer met je filialen en vestigingen

Category
Security
Aangemaakt op
Geschreven door
admin
<a href='https://nl.freepik.com/fotos/bedrijf'>Bedrijf foto gemaakt door creativeart - nl.freepik.com</a>

Heeft je organisatie meerdere filialen of vestigingen? Dan is een veilige, verzekerde en kostenefficiënte cloudverbinding met je bedrijfsomgeving en software een absolute must. SD-WAN biedt je die. Maar wat is SD-WAN precies en  welke voordelen biedt het ten opzichte van MPLS?

Verbinding met je branche offices

Vandaag gebruiken bedrijven vaak een MPLS-netwerk om hun vestigingen te verbinden met hun bedrijfsomgeving.  In tegenstelling tot een gewone internetverbinding, zorgt MPLS ervoor dat je dataverkeer afgesloten wordt van het normale internetverkeer en andere clients op de dataserver en het alleen zichtbaar is voor je provider.    

Wat heeft een MPLS-verbinding te bieden?

MPLS wordt vaak gebruikt als synoniem voor IP VPN (een technologie die het mogelijk maakt om privéverbindingen tussen de verschillende locaties van een organisatie tot stand te brengen). MPLS een routeringsprotocol dat wordt gebruikt om een IP VPN op te bouwen, maar het heeft ook andere toepassingen en de kans is erg groot dat zelfs jouw internetverkeer op een bepaald punt door een MPLS-infrastructuur gaat. In deze blog gebruiken we de term "MPLS" als synoniem voor IP VPN.

Een MPLS-verbinding heeft behoorlijk wat voordelen. Ze biedt je een betrouwbare en versleutelde verbinding, met een gegarandeerd service niveau (wat betekent dat de bandbreedte en de beschikbaarheid gegarandeerd zijn. De datastroom  tussen locaties gebeurt via een privé netwerk binnen de infrastructuur van je provider en maakt daarbij gebruik van vooraf bepaalde routes. Deze stroom is geïsoleerd van alle andere stromen die door de provider worden vervoerd. Kortom, een MPLS-architectuur garandeert de privacy van je bedrijfsgegevens.

Verbinding met cloud software

Directe toegang krijgen tot je corporate datacentrum op je (gedeelde) server in de cloud is één ding. Maar wat met alle cloudapplicaties die je organisatie gebruikt: tegenwoordig neemt communicatie met publieke apps of sharepoint- en samenwerkingshubs algauw 60% van je geconsumeerde bandbreedte voor haar rekening. Die apps of software  worden niet door je server provider gehost, maar pluk je van overal - direct via het internet.  In dat geval heeft een klassieke MPLS-verbinding niet veel toegevoegde waarde. Bovendien: hoe meer cloud software of apps je gebruikt, des te meer bandbreedte je nodig hebt.  Lees: hoe meer je MPLS-verbinding je kost. Hiervoor traditionele internetverbinding gebruiken, dan maar? Dat is inderdaad goedkoper, maar je vraagt ermee om beveiligingsproblemen.

SD-WAN: het beste van beide werelden

Is er dan geen manier om veilig én voordelig je vestigingen te laten communiceren met je bedrijfsomgeving en je cloudapps? Jawel. SD-WAN combineert de voordelen van een  internet-  en een MPLS-verbinding.  Een Software Defined Wide Area Network, kortweg SD-WAN,  is een ‘netwerklaag’ die bovenop de MPLS- en internetverbindingen staat.  Het is een aanvulling op MPLS waarbij je naast een versleutelde ook een open internetverbinding kan gebruiken om verbinding te maken met je netwerk of cloud apps. Zonder dat hierbij extra hardware nodig is.

Met SD-WAN kun je om het even welke WAN-technologie (glasvezel / VDSL-coax, 4G, WIMAX) en elk type WAN-link (internet, IP VPN) met elkaar combineren. Je bent dus vrij om de providers te kiezen die je de meest kostenefficiënte en meest performante  internetverbindingen bieden volgens de regio waar je bedrijf en je branch offices gevestigd zijn. Je hebt alleen een partij nodig die al deze verbindingen in je SD-WAN  netwerk samenbrengt, en een slimme SD-WAN-appliance op elke fysieke locatie.

SD-WAN: priotiteitsverbinding

Eenmaal je  netwerk verbonden is en de software geïnstalleerd  is, selecteert SD-WAN het meest efficiënte pad (aan de hand van realtime quality metrics) om bedrijfsapplicaties, cloudapplicaties en websites te bereiken. Zie het als een prioriteitsverbinding: binnen zijn netwerk zoekt het slimme SD-WAN-device  altijd de snelste, meest directe, betrouwbare en (kosten-)efficiënte route voor de soort verbinding dat je vraagt.

Voordelen SD-WAN

Via  SD-WAN verloopt je dataverkeer van en naar je dataserver of software altijd beveiligd, optimaal en performant.  De voordelen van SD-WAN zijn legio.
 

  • Efficiënt en performant:  Via één enkele slimme router en één fysieke kabel leidt SD-WAN je dataverkeer naar je dataserver, cloudapplicaties of websites. Je gebruikt daarvoor eender welke combinatie van internet of MPLS-links, en hoeveel je ook wil. Zo zijn er bedrijven die tot vijf verschillende internetprovider verbindingen open hebben. Bij elke sessie zal SD-WAN in real time het beste pad kiezen. Het houdt daarbij ook rekening met  hoeveel bandbreedte je nodig hebt.  Daartoe test het elke 15 seconden de beschikbare netwerkverbindingen. Wil je bijvoorbeeld telefoneren of videobellen via VoIP? Dan heb je een verbinding nodig met minimale vertraging. SD-WAN weet welke link en welke route hiervoor het meest geschikt is en stuurt je communicatie langs die weg door.
  • Veilig: versleuteld en geverifieerd: De SD-WAN architectuur biedt een inherente beveiliging voor je hoofdkantoor en vestigingen die je IT-team makkelijk en visueel beheert en controleert.  SD-WAN zorgt ervoor dat alle dataverkeer automatisch volledig versleuteld is vanaf de toegang in je bedrijf of vestiging - ook als de verbinding via het internet loopt.  Daarnaast zitten er in SD-WAN firewall features geïntegreerd:  bij het kiezen van de route verifieert SD-WAN de bron van de data die het ophaalt op betrouwbaarheid, en filtert het web sources uit die onveilig zijn.
  • Performant: Omdat SD-WAN altijd de meest optimale route kiest, benut je de volledige bandbreedte die je internetverbinding én je MPLS-structuur ter beschikking heeft - ook die van je back-up MPLS.  Zo geniet je altijd de beste performance ongeacht de bandbreedte die je gebruikt, of de data waartoe je toegang wil krijgen. En dat is vooral interessant als je met publieke cloud software als bijvoorbeeld Microsoft 365 werkt.
  • Soepel en schaalbaar: SD-WAN is de keuze die je maakt, wanneer flexibiliteit een vereiste is. SD-WAN-oplossingen zijn gebaseerd op ‘standaard’ internetabonnementen, die meestal makkelijk en snel leverbaar zijn, en per jaar opzegbaar. Verschillende aansluitingen (ADSL, fiber, 4G) kunnen door elkaar gebruikt worden, en de bandbreedte kun je - waar nodig - eenvoudig tussentijds op- of terugschalen.

SD-WAN: kostenefficiënt optimaliseren

In vergelijking met MPLS is SD-WAN - al bij al -  kostenefficiënter. En dat heeft met de keuzevrijheid te maken die SD-WAN je biedt. Je bent niet meer afhankelijk van je provider, maar gebruikt zijn netwerkinfrastructuur louter als een transportkanaal. Dat zorgt ervoor dat je de kost van bandbreedte kunt drukken: die tarieven verschillen immers per provider en per locatie. Zo kun je per vestiging en voor je hele bedrijf het aanbod van providers mixen en matchen om de meest optimale prestaties en prijs voor je dataverkeer en benodigde bandbredte te krijgen. Bovendien zorgt de slimme SD-WAN-router ervoor dat je jouw beschikbare bandbreedte optimaal benut naargelang het type verbinding dat je maakt.

Bij Dstny werken we nu een aanbod uit voor vestigingen waarbij bedrijven de performantie, veiligheid en betrouwbaarheid krijgen van een MPLS-netwerk - tegen internettarieven. Bedrijven en hun branches genieten daarbij de veiligheid van de zero-trust architectuur die we in de oplossing inbouwen, maar ook beheersgemak: Dstny co-managet en onderhoudt de devices, opdat je team de handen vrij houdt voor zijn kerntaken. En onze 24/7 helpdesk geeft je de garantie van support als je die nodig hebt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.