Titel

Uitreiking van de BVA Private Equity Awards 2020: Belgische topbedrijven in de spotlights

Category
In het nieuws
Aangemaakt op
30 oktober 2020
Geschreven door
admin
BVA Awards winner

Voor de derde keer reikt de Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA), samen met partner BNP Paribas Fortis, awards uit aan Belgische ondernemingen die met de steun van private equity- of venture capital-investeerders een opmerkelijk groeitraject aflegden.

De private equity-industrie omvat de hele ontwikkelingscyclus van een onderneming. Om dat te reflecteren, werden drie segmenten onderscheiden: Venture, Growth en Buy-out.1

De jury selecteerde in een eerste fase telkens drie genomineerde ondernemingen:

  • Venture: iStar Medical, PDC*line Pharma en Unifly

  • Growth: CluePoints, Cegeka en OncoDNA

  • Buy-out: Amadys, CID LINES en Dstny

Al deze ondernemingen groeien fors in omzet, rendabiliteit en tewerkstelling. Vanuit hun thuisbasis ontwikkelen ze hun internationale activiteiten aan een hoog tempo en dragen ze actief bij tot reële economische groei. Het zijn illustraties van een geslaagd partnership tussen een ondernemend management en investeerders.

De winnaars van de BVA Private Equity Awards 2020 zijn:

iSTAR Medical (Venture)

iSTAR Medical, opgericht in 2011 en gevestigd in Waver, is gespecialiseerd in medische apparaten, en meer bepaald oftalmologische implantaten voor de behandeling van glaucoom.

Glaucoom is de tweede voornaamste oorzaak van blindheid bij volwassenen wereldwijd en impacteert meer dan 92 miljoen mensen.

Een micro-invasieve glaucoomoperatie (MIGS – Micro-invasive Glaucoma Surgery) is de meest belovende en snelst groeiende therapeutische optie in de behandeling
van glaucoom.

iSTAR Medical ontwikkelt MINIject als een ‘best-in-class MIGS device'. MINIject is een krachtige, betrouwbare oplossing om de intra-oculaire druk van patiënten met glaucoom veilig te verminderen.

De zeer positieve resultaten, bereikt tijdens een opvolging van 18 maanden in de eerste studie met mensen (STAR-I), bevestigen het potentieel van MINIject.

In 2020 rondde de onderneming een financieringsronde af van 40 miljoen euro om de ontwikkeling van MINIject te ondersteunen tot de commercialisatie in Europa en
de Verenigde Staten.

De financiering werd geleid door de healthcare fondsen LSP en Gimv, met de deelname van Earlybird en BNP Paribas Fortis Private Equity. Bestaande aandeelhouders Capricorn Partners, Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Wallonië (SRIW) en het Belgisch Federaal Investeringsfonds (SFPI‐FPIM) hebben ook deelgenomen.

Met iSTAR Medical bekroont de jury een medisch technologisch bedrijf dat met MINIject een therapeutische behandeling ontwikkeld heeft en dat, na ‘best in class' klinische testen, een erg positief uitzicht biedt aan glaucoompatiënten en de behandelende oftalmologen.

Een beslissing over de CE-markering wordt verwacht tegen eind 2020 en het bedrijf is volop bezig met de FDA-goedkeuringsprocedure.

De jury had ook oog voor de professionele governance-aanpak en voor de strategische keuze om in deze fase financieel onafhankelijk te blijven ten aanzien van grote farmaceutische concerns.

Cegeka (Growth)

Cegeka is een toonaangevende Europese aanbieder van IT-oplossingen. Het ITbedrijf is gespecialiseerd in multicloudoplossingen, cloud orchestration, outsourcing, cybersecurity en de optimalisatie van applicaties, infrastructuur en bedrijfsprocessen. Daarnaast focust Cegeka zich op het opzetten van mobile private networks  MPN's) in een businessomgeving.

Het familiebedrijf werd in 1992 opgericht door Andr􀁰 Knaepen. In 2017 vervoegde Gimv, via een belangrijke minderheidsdeelneming, LRM als financiële partner. Met die operatie wilde het bedrijf geografisch uitbreiden en zijn positie in bestaande markten versterken.

Anno 2020 staat CEO Stijn Bijnens aan de leiding van de onderneming vanuit het hoofdkantoor in Hasselt.

De afgelopen jaren kende het IT-bedrijf een sterke groei. Cegeka noteerde een jaarlijkse omzetstijging van 15% tot 20%. In 2019 telde de groep bijna 5.000 medewerkers en behaalde hij een geconsolideerde omzet van 561 miljoen euro. Vandaag telt Cegeka ruim 6.000 medewerkers verspreid over heel Europa, met vestigingen in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Italië, Tsjechië, Slovakije, Frankrijk, Rusland en sinds kort ook Moldavië.

De jury waardeerde erg het technologisch aanpassingsvermogen van Cegeka. In de afgelopen decennia legde de onderneming een continu groeitraject in omzet en resultaat af door haar product- en dienstenaanbod te laten evolueren met de snel wijzigende klantenbehoeften. Goede acquisities werden met een pertinente timing gedaan.

De voorbije 5 jaar groeide de tewerkstelling (organisch en via acquisitie) met maar liefst 80% tot 6.000 medewerkers. Ten slotte vond de jury dat de familiale hoofdaandeelhouder het kapitaal op intelligente wijze heeft opengesteld met het oog op de continuïteit en de groei van Cegeka.

Dstny (Buy-out)

Dstny, opgericht in 2008, is een van origine Belgische aanbieder van veilige cloudcommunicatie-oplossingen en richt zich op innovatieve Nederlandse, Belgische en Franse ondernemingen. Met intussen meer dan 300 medewerkers, verspreid over Frankrijk, België en Nederland, en een omzet van 85 miljoen euro voor 2019, is het telecombedrijf de snelst groeiende cloud- en telecomspeler op de B2B-markt.

Met het Dstny-cloudplatform kunnen bedrijven vanop elke plaats en met elk toestel efficiënter communiceren, aangezien telecom en IT in de achterliggende  architectuur naadloos in elkaar overvloeien. Daardoor biedt Destiny zeer flexibele en schaalbare oplossingen, die perfect zijn aangepast aan de huidige en toekomstige  behoeften van de klant.

In november 2019 ruilde Dstny Mentha Capital als financiële partner in voor Apax Partners. Met de steun van Mentha Capital groeide de onderneming uit tot dé toonaangevende B2B-cloudcommunicatiechallenger in de Benelux. Met de intrede van Apax Partners wordt de pan-Europese groei ingezet.

Met Dstny bekroont de jury een snelle en rendabele groeier. In 2008 was het bedrijf nog een start-up die opereerde vanuit de slaapkamer van de broers Daan en  Samuel De Wever. Twaalf jaar later heeft Dstny een verwachte omzet van 95 miljoen euro en een EBITDA van 15 miljoen euro, een vervijfvoudiging sinds 2016. De jury waardeerde de heldere visie en de te volgen strategie inzake cloudcommunicatie en de klare communicatie hiervan. Door een eigen technologie uit te bouwen,  maakt Dstny zich minder afhankelijk van de grote telecomspelers.

Een hecht en geslaagd partnership met een eerste private equity-investeerder transformeerde de onderneming van een lokale speler tot een heuse Benelux-speler. Na de intrede van de nieuwe private equity-partner wenkt de Europese expansie.

 

De winnaars werden officieel bekendgemaakt tijdens een digitale ceremonie op 29 oktober 2020.

"We zijn heel blij dat we deze awarduitreiking al voor de derde keer konden organiseren. Dit jaar plaatsten we opnieuw negen genomineerde topbedrijven in de spotlights die groei en internationale expansie met elkaar gemeen hebben, in Europa en daarbuiten. Daaruit koos de jury drie verdiende winnaars. Alle winnaars en genomineerden zijn stuk voor stuk mooie illustraties van het partnership tussen enerzijds ondernemers en managers en anderzijds private equityinvesteerders, die niet alleen kapitaal aanleveren maar bedrijven ook met raad én daad bijstaan", verklaarde Joëlle Starquit, voorzitter van de BVA.

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking en Member of the Executive Board van BNP Paribas Fortis, vult aan: "Als medeoprichter van de BVA Private Equity  Awards hebben we dit evenement weer met zeer veel enthousiasme mee georganiseerd. Dat doen we enerzijds omdat we het belangrijk vinden om Belgische  groeibedrijven te onderscheiden. Anderzijds biedt dit partnership ons de kans om te tonen hoe private equity het groeipotentieel van bedrijven kan waarmaken. Al meer dan 35 jaar bieden wij zo perspectieven voor bedrijven in alle fasen van hun levenscyclus. We zijn dan ook sterk overtuigd van de kracht van deze  financieringsvorm."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.