Titel

Private versus public cloud: wat is de beste optie?

Category
Cloud
Aangemaakt op
Geschreven door
admin
Koort

Cloud computing is helemaal in. In plaats van zelf gespecialiseerde hardware in huis te halen en software aan te kopen, besteden steeds meer bedrijven al die dingen uit aan een derde partij. Het belang van die cloud computing neemt ook elk jaar toe. Maar welke diensten kan je allemaal huren via de cloud, en wat is nu de beste optie? Een overzicht!

 

Snel mee zijn met de beginselen van cloud computing? Lees hier onze blog

De drie modellen van cloud computing: IaaS, PaaS en SaaS

Er zijn drie modellen van cloud computing. In de cloud kan je infrastructuur huren (Infrastructure-as-a-Service of IaaS), een platform (Platform-as-a-service of PaaS) en een waaier aan softwaretoepassingen (Software-as-a-Service of SaaS).

IaaS: virtuele hardware

Infrastructure-as-a-Service is de basislaag van cloud computing. Het omvat alles wat je normaal gezien zou kopen als fysieke hardware : servers, harde schijven voor opslag, firewalls, netwerkapparatuur en noem maar op. Maar in plaats van ze te kopen en onder te brengen in een serverlokaal huur je gewoon de virtuele tegenhanger bij een gespecialiseerd bedrijf dat deze diensten host.

PaaS: zelf makkelijk applicaties bouwen

De laag die je infrastructuur en je software verbindt. Dankzij Platform-as-a-Service kan iedereen die software wil ontwerpen en bouwen makkelijk zijn ding doen: het omvat tools en programma’s waarmee je vlot applicaties ontwerpt en bouwt, en ze vervolgens aanbiedt als SaaS (zie hieronder). En PaaS omvat ook dezelfde virtuele infrastructuur als IaaS.

SaaS: abonneren op softwaretoepassingen

Software-as-a-Service is het cloud computingmodel dat de meesten onder ons het beste kennen, en wellicht zelfs dagelijks gebruiken. Het omvat een waaier aan diensten die we gebruiken via onze browser: e-mailprogramma’s, online tekstverwerkers, boekhoudprogramma’s, CRM’s en ga zo maar door. Je koopt het programma niet maar neemt er een abonnement op. Alle hardware draait in de cloud, op de servers van een host. De opslag van gegevens gebeurt ook daar: ze zijn dan ook uitstekend beschermd. Je hoeft ook niks te installeren, of de software te updaten: het gebeurt allemaal automatisch. Kortom: inloggen en werken maar!

Private versus public cloud: wat is het verschil?

Je kan op twee manieren toegang verkrijgen tot de drie modellen in de cloud die we hierboven toelichten. Als we ‘in de cloud’ zeggen, kunnen we twee verschillende dingen bedoelen: ‘public cloud’ of ‘private cloud’ - lees: een publieke cloudomgeving of privécloudomgeving. Wat is het verschil?

Wel, de meeste dingen die we ‘in de cloud’ gebruiken, zitten in de zogenaamde public cloud: e-mailprogramma’s, de back-up van data (en je vakantiefoto’s), noem maar op. Je kunt die publieke cloud vergelijken met een gigantisch flatgebouw waarin jij een studiootje huurt, en gaat eten in het gemeenschappelijke restaurant of een work-out doet in de fitnessruimte in de kelder. Je hoeft zelf niet in te staan voor het onderhoud van het gebouw, dat doet de conciërge wel. En al die diensten zijn gewoon begrepen in de prijs die jij betaalt.

Een private cloud is dan weer zoals een volledig huis huren. Je kunt het helemaal indelen naar je eigen wensen en behoeftes, maar je moet er dan ook wat meer over waken. En je staat helemaal zelf in voor het onderhoud, en als er ergens een huishoudtoestel aan vervanging toe is, dan moet je daar zélf voor zorgen. Om maar te zwijgen over de veiligheid. Maar de informatie die je erin opslaat, blijft altijd gescheiden van die van de buren.

 

Je kan gerust een bedrijf runnen met servers, opslagruimte of softwaretoepassingen die enkel en alleen in de publieke cloud bestaan, dus zonder dat ze effectief bij jou op kantoor aanwezig zijn. Je huurt zoals gezegd alles bij een derde partij: een host. Met een private cloud zet je zélf de infrastructuur op voor een stel gebruikers - je werknemers, veelal. Zij gebruiken dan de diensten die je voor hen organiseert, en ze loggen dan rechtstreeks in op jouw netwerk, al dan niet via een vpn-connectie.

Private of public cloud: wat kies je best?

Er zijn aan beide opties voor- en nadelen verbonden, dus het antwoord op bovenstaande vraag is: dat hangt er van af. Van het soort bedrijf dat je bent, uiteraard. Van het aantal collega’s met wie je onder dak zit. Van je ambities ook.

 

Over een private cloud heb je zelf meer zeggenschap: je kan hem dus ook zelf beveiligen - maar dan moet je er wel aanzienlijk wat tijd en energie in investeren. Je kan dan ook je eigen data beheren, maar ook hier geldt: het kost heel wat moeite en geld. Een alternatief kan zijn om het hosten, opzetten en beheren van je eigen private cloud omgeving uit te besteden. Op die manier heb je de voordelen van zowel public als private cloud, al is hier meestal al een zekere schaal voor nodig om het kostefficient te kunnen inrichten.

 

Wat zijn de voordelen van cloud computing? Lees hier onze blog

 

Benieuwd wat de beste cloudoptie voor jouw bedrijf is? Lees hier hoe Dstny je cloudinfrastructuur kan opzetten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.