Hoe de 3G-netwerkband verdwijnt in België

Auteur: Nico Maes, Product Manager Mobile

Het mobiele landschap in België staat voor een ingrijpende omwenteling, nu MNO’s (mobiele netwerkoperatoren) zich klaarmaken om hun 3G-netwerken buiten gebruik te stellen. Wat ervoor in de plaats komt? De meer geavanceerde 4G- en 5G-technologieën. Hoewel die hogere snelheden en meer mogelijkheden beloven, stellen ze gebruikers met oudere of eenvoudige telefoons of smartphones ook voor pertinente keuzes.

4g-5g

 

In het huidige mobiele landschap zijn 4G en 5G uitgegroeid tot de courante technologieën voor mobiel internetten. Vrijwel elke moderne smartphone kan namelijk op die banden werken. Toch bedraagt het percentage oudere of basistoestellen op de Belgische netwerken nog 2,2% (cijfers van het BIPT uit 2022). Dergelijke toestellen blijven afhankelijk van het 3G-netwerk, dat binnenkort niet meer beschikbaar is bij de Belgische telecomproviders. De reden achter de uitstap: de luchtgolven moeten worden geoptimaliseerd, zodat de 4G- en 5G-netwerken effectiever kunnen werken.
 

Orange, dat het voortouw neemt op dit vlak, deactiveert zijn 3G-netwerk tegen januari 2024, gevolgd door Telenet/BASE in september van dat jaar. Proximus sluit het 3G-hoofdstuk af tegen eind 2024. Dstny, een belangrijke MVNO-speler (mobiele virtuele netwerkoperator), maakt de overstap in de zomer van 2024.
 

Hoewel het cijfer van 2,2% onbeduidend lijkt, gaat het nog steeds over ongeveer 300.000 apparaten die de gevolgen zullen voelen van deze verandering (worlddata.info). De impact op gebruikers van oudere en eenvoudige smartphones is dan ook onmiskenbaar.

Opmerkelijk is dat de 2G-band in tegenstelling tot 3G wél operationeel blijft op de netwerken in België. De 2G-technologie blijft behouden omdat veel M2M-apparaten zonder kritieke verbindingsvereisten ervan afhankelijk blijven. Wel is het cruciaal om te benadrukken dat mobiel internetten op dat netwerk op zijn minst onpraktisch of zelfs onmogelijk is.

Terwijl België op weg is naar een 3G-vrije toekomst, volgen andere landen mogelijk een tegenovergestelde strategie: de 3G-netwerken behouden en 2G geleidelijk afschaffen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Italië, zoals blijkt uit recente rapporten. Het gebrek aan gestandaardiseerde aanpak heeft uiteraard gevolgen voor gebruikers die roamen.

4g-5g

De overstap naar 4G en 5G biedt grote voordelen, met name de verbeterde verbindingsmogelijkheden. Vooral het vermelden waard is het gebruik van VoLTE- en VoWIFI-technologieën, die energie-efficiënte spraakdiensten en een betere dekking binnenshuis beloven. Maar naast de voordelen is het ook belangrijk om oog te hebben voor een ander effect op de gebruikers en het gebruikersgedrag dat doorgaans onderbelicht blijft. Het dataverbruik zal namelijk naar verwachting sterk toenemen. Waar oudere 3G-apparaten meestal nog lagere resoluties aankunnen (bijv. 480p of zelfs 240p) voor apps zoals Teams, YouTube en Facebook, zal de overstap naar 4G waarschijnlijk leiden tot streaming in HD- of Full HD-kwaliteit. Om de context te schetsen: streamen met een resolutie van 240p verbruikt ongeveer 225 MB per uur (4 MB per minuut), terwijl dat bij 480p ongeveer 563 MB per uur is (10 MB per minuut). Wie kiest voor streamen in HD of Full HD, moet rekening houden met een dataverbruik van 2 GB tot 6 GB per uur (tot 100 MB per minuut).

Kortom, aangezien het 3G-netwerk binnenkort verdwijnt in België, moeten gebruikers dringend overwegen om over te stappen naar de 4G- en 5G-netwerken. Daarbij moeten ze zich bewust zijn van zowel de voordelen als de potentiële toename van hun dataverbruik. Door over te stappen zijn ze zeker klaar voor het snel evoluerende digitale landschap.
 

Verklarende woordenlijst:

MNO’s (mobiele netwerkoperatoren):
Bedrijven met een eigen mobiel netwerk. In België: BASE/Telenet, Proximus en Orange.

MVNO (mobiele virtuele netwerkoperator):
Een telecommunicatiebedrijf dat mobiele diensten aanbiedt door netwerktoegang te leasen van gevestigde operatoren, in plaats van eigen netwerkinfrastructuur te bezitten.

2G-netwerk:
Mobielenetwerktechnologie van de tweede generatie. 2G was de eerste netwerktechnologie die in België werd geïntroduceerd (rond 1995).

3G-netwerk:
Mobielenetwerktechnologie van de derde generatie. Biedt vrij aanvaardbare gegevenssnelheden en communicatiemogelijkheden. In België geïntroduceerd rond 2004.

4G
Mobielenetwerktechnologie van de vierde generatie. Staat garant voor hogere gegevenssnelheden, een betere connectiviteit en een efficiënter netwerk. In België geïntroduceerd rond 2012.

5G
Mobielenetwerktechnologie van de vijfde generatie. Gekenmerkt door ultrahoge gegevenssnelheden, lage latentie en de capaciteit om een groot aantal apparaten tegelijk aan te sluiten op één mobielenetwerkmast. In België geïntroduceerd rond 2020.

Smartphones
Mobiele telefoons met geavanceerde functies en meer mogelijkheden dan alleen bellen en sms’en.

Banden
Specifieke frequentiebereiken die voor draadloze communicatie worden gebruikt.

BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie):
De regelgevende instantie voor de Belgische sector van telecommunicatie en post.

Luchtgolven:
Het frequentiebereik dat voor draadloze communicatie wordt gebruikt.

M2M-apparaten (Machine-to-Machine):
Apparaten die met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen zonder menselijke tussenkomst.

Kritieke verbindingsvereisten:
De behoefte aan een betrouwbare gegevensverbinding.

Verbeterde verbindingsmogelijkheden:
Uitgebreide mogelijkheden om apparaten aan te sluiten en internettoegang te krijgen.

VoLTE (Voice over LTE):
Technologie om spraakoproepen te doen via 4G LTE-netwerken.

VoWIFI (Voice over Wi-Fi):
Technologie om spraakoproepen te doen via wifinetwerken.

Dekking binnenshuis:
Het vermogen van een netwerk om een signaal en een verbinding te bieden in binnenruimten.

Resolutie:
De helderheid en details van stilstaande of bewegende beelden die op een scherm te zien zijn.

Streaming:
Gegevens verzenden via een netwerk om ze realtime te bekijken of te beluisteren.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.