Wat heb je nodig om een IP/VoIP-telefooncentrale te installeren?

Wil je vlotte en kwalitatief hoogstaande gesprekken via een VoIP-centrale voeren? Dan moet je computernetwerk aan een paar technische vereisten voldoen. We sommen de belangrijkste hier even op:

  • Om te beginnen moet je computernet (LAN) van goede kwaliteit zijn, waarmee we bedoelen: je beschikt over een goede bekabeling en een beveiligd intern netwerk. Je VoIP-telefooncentrale en alle IP- en/of SIP-telefoontoestellen worden immers rechtstreeks op datzelfde LAN aangesloten. Al je telefoongesprekken worden omgezet in IP-spraakpakketjes, net als alle andere datapakketjes die op je netwerk circuleren. Maar de spraakpakketjes zijn zeer gevoelig voor de voortplantingssnelheid op het LAN – hoe trager je netwerk, hoe minder de kwaliteit van de gesprekken. Wij stellen alles zo in dat de spraakpakketjes - met het oog op de zogenaamde ‘QoS’ (servicekwaliteit) – voorrang krijgen op de datapakketjes.

 

  • Alle geïnstalleerde IP-toestellen moeten aan de PoE-standaard (Power over Ethernet) voldoen. Servers, pc’s, printers, telefooncentrale, routers, IP-toestellen, scanners en ga zo maar door: ze zijn allemaal verbonden door middel van een switch. Als die laatste een PoE-switch is, voorziet hij alle telefoontoestellen automatisch van een spanning van 48 volt zonder gebruik te maken van afzonderlijke voedingen.

 

  • Wil je op een WAN aansluiten? Dan zorg je best voor een snelle en kwalitatieve verbinding (VDSL of Fiber). Je moet je spraakpakketjes immers zo snel mogelijk met de SIP-provider uitwisselen, anders wordt de kwaliteit aangetast. Meer info over de snelle verbindingen van Dstny? Bekijk hier onze oplossingen.

 

  • Om te vermijden dat spraakpakketjes verloren gaan of met vertraging worden afgeleverd, kiest je best voor een SIP-operator met een eigen backbone. Die heeft namelijk een groter datatdebiet en zorgt dat alle spraakverkeer voorrang krijgt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste inzichten inzake bedrijfscommunicatie, technologie en ondernemen.